Türkiye Sağlık Raporu 2022
Sağlık Mensupları Dayanışma, Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği( Sağlık-Der), sağlık, sosyal hizmetler ve çevre alanlarında geniş bir perspektifle faaliyet göstermek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti eski Başbakanlarından rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1991 yılında kurdurulmuştur.
Sağlık ve soyal hizmetler alanlarında Sağlık-Der birçok atılıma ve faaliyete öncülük etmiştir.
Bunları sıralayacak olursak;
Öğrenci faaliyetleri, ev, burs, yurt ihtiyaçlarının karşılanması, öğrenci dergisi Paramedikal’in yayınlanması.
Sağlık alanında kongre, seminer, sempozyumlar, çalıştaylar, eğitim programları düzenlenmesi. Bugüne kadar Aile Hekimliği, Akıllı ilaç kullanımı, sosyal güvenlik sistemi, sağlık yönetimi, kaplıca ve şifalı sular, engelli ve yaşlı sağlığı, görme engelli oryantasyonu, çocuk sağlığı, acil müdahale eğitimleri, hasta bakıcılığı eğitimleri, sağlık çalışanlarına rehberlik eğitimleri sayılabilir.
Yurt içi ve yurtdışında afetler, depremler, seller, savaş ve bunların sonucu göçler sebebiyle mağdur olan, sağlığını kaybedenlere barınma, yiyecek, giyinme, tıbbi muayene ve tedavi yardımları yapılmıştır. Bu kapsamda Suriye, Filistin, Gazze, Mısır, Endonezya, Pakistan, Haiti, Lübnan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bangladeş, Arakan Kampları, Kenya, Sudan ve Tunus’ta Sağlık-Der ekipleri yardım faaliyetlerine katılmıştır.
Uluslararası yapmış olduğu organizasyonlar, eğitim ve yardım çalışmaları sonucunda oluşturmuş olduğu birikimi “Dünya İslam Sağlık Birliği” ni kurarak taçlandırmıştır. 2-4 Aralık 2016’da İstanbul’da organize ettiği, “Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi” ne tüm kıtalardan 65 ülke temsilcisi, 110 sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşu katılmıştır. Bu kongre sonucunda Sağlık-Der Genel Başkanımız Dr. Kasım Sezen Dünya İslam Sağlık Birliği Genel Sekreterliğine seçilmiştir. Bu kongrede 22 maddelik dünya Müslümanlarının, sağlık ve sosyal güvenlik ihtiyaçları eylem planı devreye sokulmuştur.
1995 yılında Türkiye’de aile hekimliği, genel sağlık sigortasına geçilmesi, kamu hastanelerinin ayrılıp denetlenebilir bir kurum olması, SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığının birleşip SGK olarak kurumlaştırılması kararları alınmış Sağlık-Der tarafından kamuoyuna deklare edilmiştir.
Kurucu Başkanımız Sayın Ahmet Feyzi İNCEÖZ’ ün TBMM’deki gayretleri neticesinde 1996 yılında tütün kontrolüne yönelik Kanun kabul edilmiştir ve bugün bu çalışmanın neticesinde vatandaşlarımız dumansız hava sahalarına kavuşmuştur.
Sağlık-Der ulusal ve uluslararası sağlık politikalarının geliştirilmesinde politika yapıcılara destek olmakta ve danışmanlık vermektedir.
Sağlık-Der sağlık hizmet sunumunda yaşanan problemler ve bunların çözümüne yönelik önerilerini her yıl “Türkiye Sağlık Raporu” ile yayınlamaktadır. Bu raporu ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile paylaşarak bu önerilerin hayata geçirilmesine çalışmaktadır.
Derneğimiz “Türkiye Sağlık Raporu 2022” için de çalışmalarını tamamlamıştır. Raporun konu başlıkları ve içeriği yeniden düzenlenerek rapor daha etkin bir hâle getirilmiştir. Raporun hazırlık aşamasında konuya ilişkin daha fazla sayıda uzmanla çalışılarak karar vericiler için hayata geçirilebilir öneriler getirmek amaçlanmıştır.
Türkiye Sağlık Raporu 2022’nin hazırlanması aşamasında akademisyenler, bürokratlar ve konunun uzmanları tarafından verilen desteğin, sağlık ve sosyal güvenlik alanında son yıllarda büyük başarılara imza atmış Türkiye’nin bu alanda bir ileri aşamaya geçmesine vesile olacağı kanaatindeyiz.
Türkiye Sağlık Raporu 2022’nin sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi noktasında ilgili Bakanlıklara, kurumlara ve sektöre katkı sağlaması ümidiyle, raporun hazırlanmasında emeği geçen herkese, özellikle Öz-Sağlık İş Sendikasına raporun editörlüğünü ve redaksiyonunu yapan önceki dönem Halk Sağlığı Genel Müdürü, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hüseyin İlter’e özel olarak teşekkür eder, raporun milletimize hayırlı olmasını dilerim.